Το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για την προώθηση της καινοτομίας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης μιας βάσης γνώσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
Οι ελαιώνες της Στερεάς Ελλάδας παρουσιάζουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα όποια όμως θα πρέπει να αναγνωριστούν με λεπτομέρεια, να αποτυπωθούν, να συσχετιστούν με τα “terroir” της περιοχής και να τονιστούν με στόχο την αύξηση της δυναμικής των προϊόντων στην αγορά. Σημείο κλειδί είναι η χρήση του όρου “terroir”. Ο συγκεκριμένος όρος περιγράφει τις κλιματολογικές και γεωφυσικές πτυχές μια συγκεκριμένης περιοχής και καταδεικνύει πως το περιβάλλον – γη, ήλιος, νερό – επηρεάζει το τελικό γεωργικό προϊόν.