OEF

Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων Ο.Ε.Φ.

ΤΙ ΑΦΟΡΑ:

Το πρόγραμμα των ΟΕΦ αφορά την υλοποίηση και ενίσχυση με εθνικά και κοινοτικά κονδύλια προγραμμάτων εργασίας που περιλαμβάνουν δράσεων σε πάγια και υπηρεσίες.

Ως Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) ορίζονται όλες οι οργανώσεις παραγωγών (Ο.Π) αναγνωρισμένες βάσει του άρθρου 152, του Καν. (ΕΕ) 1308/2013 που υποβάλλουν πρόγραμμα εργασίας σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις έγκρισης της ΥΑ 184/27855/2021 και της υπ΄ αριθ. 397/18235/2017 Υπουργικής Απόφασης (Β’ 601).

Οι Δράσεις των προγραμμάτων Εργασίας των ΟΕΦ περιλαμβάνουν τους κάτωθι τομείς:

ΑΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (π.χ. σύνταξη μελετών)
ΒΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ (π.χ. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης)
ΓΤΟΜΕΑΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ (π.χ. Κατάρτιση παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας)
ΔΤΟΜΕΑΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΕΛΙΩΝ (π.χ. προμήθεια παγίων /εξοπλισμού)
ΕΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΕΛΙΩΝ (π.χ. Σχεδιασμός,  Συστήματος Ιχνηλασιμότητας Τροφίμων ISO 22005)
ΣΤΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΕΦ
 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ.1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 611/2014 της Επιτροπής, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης του τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 615/2014 της Επιτροπής, της 6ης Ιουνίου 2014, για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα προγράμματα εργασίας για τη στήριξη των τομέων του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών (EE L 168, 7.6.2014, σ. 95), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Καν. (ΕΕ) 2220/2020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση ορισμένων μεταβατικών διατάξεων για τη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) τα έτη 2021 και 2022.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.:

Η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. ήταν/ είναι  Τεχνικός Σύμβουλος Διαχείρισης & υποστήριξης δράσεων στους παρακάτω φορείς:

–              ΟΕΦ ΈΝΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ως Τ.Σ. Ολοκληρωμένης διαχείρισης (2009-2018)

–              ΟΕΦ ΑΕΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ως Τ.Σ. Διαχείρισης (2015 – 2022)

–              ΟΕΦ ΑΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ ως Τ.Σ. Διαχείρισης (2018 – 2022)

–              ΟΕΦ ΑΣ ΚΑΚΟΔΙΚΙΟΥ ως Τ.Σ. Διαχείρισης (2018 – 2022)

–             ΟΕΦ ΑΕΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ως Τ.Σ. Διαχείρισης (2021 – 2022)

–              ΟΕΦ ΑΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ ως Τ.Σ. Διαχείρισης (2021 – 2022)

Η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. ως Σύμβουλος Διαχείρισης αναλαμβάνει την υποστήριξη της Ο.Ε.Φ. για την ορθή και αποτελεσματική υλοποίηση του Προγράμματος, όπως αυτό εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και να προσφέρει ένα σύνολο υποστηρικτικών υπηρεσιών σε όλες τις φάσεις υλοποίησης, παρακολούθησης και παραλαβής των δραστηριοτήτων του Προγράμματος.

Οι υπηρεσίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των παρακάτω δραστηριοτήτων:

  1. Παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος εργασίας

Η πορεία του προγράμματος εργασίας παρακολουθείται ηλεκτρονικά μέσω της βάσης δεδομένων η οποία ελέγχει τους χρόνους ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων και υλοποίησης των απαραίτητων ενεργειών και συμβάλει στον έλεγχο της διαχείρισης του προγράμματος.

Ο σύμβουλος διαχείρισης συντάσσει ειδικά έντυπα παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης του προγράμματος εργασίας, θα ενημερώνει, θα παρέχει συμβουλές και θα προτείνει τις αναγκαίες ενέργειες με στόχο την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος σύμφωνα με το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο του Καν. 611/2014.

  • Επικοινωνία και συντονισμός με τα νομικά ή/και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο πρόγραμμα εργασίας.

Ο σύμβουλος είναι ο ενδιάμεσος φορέας μεταξύ της ΟΕΦ και όλων των φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα εργασίας όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΔΑΟΚ και οι ανάδοχοι που θα αναλάβουν την υλοποίηση των αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, παρέχει τόσο συμβουλευτική όσο και τεχνική υποστήριξη στην ΟΕΦ για την ομαλή διεξαγωγή των ελέγχων.

  • Υποστήριξη στη διαδικασία επιλογής των ανάδοχων

Ο σύμβουλος παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στην ΟΕΦ για την προετοιμασία και σύνταξη των τεχνικών δελτίων και των τευχών πρόσκλησης των προς υλοποίηση δραστηριοτήτων.

Επίσης ο σύμβουλος διαχείρισης προετοιμάζει τις συμβάσεις που θα υπογράφει η ΟΕΦ με τους ανάδοχους λαμβάνοντας υπόψη τους όρους του κανονιστικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.

  • Παρακολούθηση και συντονισμός των χρηματοοικονομικών πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος εργασίας

Ο σύμβουλος διαχείρισης υποστηρίζει τις διαδικασίες ελέγχου και παραλαβής των δραστηριοτήτων ώστε να γίνεται σωστά η παρακολούθηση και συντονισμός της εκταμίευσης των πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο σύμβουλος διαχείρισης συντάσσει τις αιτήσεις χορήγησης προκαταβολής, αποδέσμευσης εγγυητικών προκαταβολής και εκκαθάρισης.

  • Διασφάλιση του χρονικού προγραμματισμού του προγράμματος εργασίας

Ο σύμβουλος μεριμνά για την έγκαιρη και εντός τους προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος υλοποίηση των δραστηριοτήτων και θα ενημερώνει την ΟΕΦ για την πορεία τους ώστε να αποφεύγονται οι παρεκκλίσεις από τους καθορισμένους χρόνους υλοποίησης.

  • Υποστήριξη στη σύνταξη των εκθέσεων εργασιών του προγράμματος εργασίας

Ο σύμβουλος συντάσσει τις ετήσιες εκθέσεις εργασιών του προγράμματος εργασίας της ΟΕΦ οι οποίες περιγράφουν αναλυτικά το αντικείμενο των εργασιών που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο αναφοράς και σε αυτές θα περιλαμβάνονται και στοιχεία αξιολόγησης του προγράμματος σύμφωνα με τους δείκτες εισροών-εκροών, αποτελεσμάτων και επιπτώσεων όπως αυτοί προσδιορίζονται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας της ΟΕΦ καθώς και αναλυτικό πίνακα δαπανών ανά δραστηριότητα και κατηγορία δαπάνης

Μετάβαση στο περιεχόμενο