24/11/2023
OliveUp Ενημερωτική ημερίδα
19/7/2023
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση συντονισμού την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 του έργου «Afoot – Προσδιορισμός αποτυπώματος άνθρακα καλλιέργειας μηλιάς» με κωδικόΜ16ΣΥΝ2-00339, μιας συνεργασίας που στοχεύει στην εκτίμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της μηλοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς Πηλίου.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΜΕΤΡΟ 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και πιο συγκεκριμένα από το ΥΠΟΜΕΤΡΟ 16.1 – 16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή».
Η επιχειρησιακή ομάδα του Afoot, αποτελείται από:
- την Αειφορική Α.Ε., Εταιρεία Υπηρεσιών Υποστήριξης Αγροπεριβαλλοντικού Χώρου ως επικεφαλής εταίρος και συντονιστής έργου,
- το Εργαστήριο Δενδροκομίας, του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
- τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου,
- το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος.
Αντικείμενο του Afoot αποτελεί η ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μηλοκαλλιέργειας ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο της αγροτικής εκμετάλλευσης, με σκοπό πρωτίστως την μείωσή του και σε δεύτερο βαθμό την υιοθέτηση δράσεων και πρακτικών που επιτυγχάνουν το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Πέραν των παραπάνω, η εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου αποσκοπεί και στην:
- εκπαίδευση των τελικών χρηστών και στη διάδοση πρακτικών που δύναται να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής,
- διαφοροποίηση του τελικού προϊόντος και στη χρήση της μέτρησης του Αποτυπώματος Άνθρακα ως εργαλείο marketing,
- εναρμόνιση της αγροτικής παραγωγής με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και τις οδηγίες της Ε.Ε. για το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Η δεύτερη συνάντηση των εταίρων του Afoot, μετά την πρώτη διαδικτυακή εναρκτήρια συνάντηση (kick-off) που έλαβε μέρος στις 28 Φεβρουαρίου 2023, φιλοξενήθηκε στα γραφεία της εταιρείας Αειφορική Α.Ε., εταιρεία από τις πλέον εξειδικευμένες στο αντικείμενο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον ευρύτερο αγροπεριβαλλοντικό τομέα.
3/7/2023
Στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. 874/28.3.2022 Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης του υπο-Μέτρου 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα –
Στήριξη για αποκόμιση οφέλους από τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών» του Μέτρου 2 «Συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης
και υπηρεσίες αντικατάστασης στην εκμετάλλευση» με κωδ. ΟΠΣΑΑ 2_1 στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε., ως εγκεκριμένος
Φορέας Πιστοποίησης Γεωργικών Συμβούλων (ΦΠΓΣ) με κωδικό ΑΦ1025 (ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ), εντάχθηκε στο υπο-Μέτρο 2.1 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την
υλοποίηση του έργου με κωδικό SC00530041, προϋπολογισμό 967.002,00 και διάρκεια 2 έτη.
Η απόφαση ένταξης του ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΩΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ και ΥΠΟΔΟΜΩΝ (ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,
ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, ΥΠΑΑΤ), φέρει τον αρ. πρωτ. 946/15-05-2023 και σε αυτήν αναφέρονται τα σχετικά στοιχεία του φορέα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το υπομέτρο 2.1, θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014 – 2022 του Υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
http://www.agrotikianaptixi.gr/el/content/ypometro-21-hrisi-symvoyleytikon-ypiresion
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, παρακαλώ όπως, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στο φορέα μας, στα στοιχεία επικοινωνίας που αναγράφονται στην ιστοσελίδα.
16/6/2023
Η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του CEO της Άροσις, κ. Φωτιάδη Τρύφωνα, συμμετείχε μέσω της παρουσίας του Δ/ντος Συμβούλου κου Βακουφάρη Ευστάθιου στην εκδήλωση OPEN DAY II ΚΑΣΤΟΡΙΑ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου PLOUTOS H2020.
Η εκδήλωση έλαβε μέρος την Παρασκευή 16/6/2023 στις εγκαταστάσεις της Άροσις με ξενάγηση από τον κ. Φωτιάδη και ακολούθως σε αίθουσα του ξενοδοχείου Λημναίον Resort.
Παρόντες ήταν παραγωγοί οσπρίων από τις ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Λάρισας, Γρεβενών, Φλώρινας, προμηθευτές της Άροσις, στελέχη των εταίρων του έργου, στελέχη ΑΣ, φοιτητές, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές που στηρίζουν τους παραγωγούς οσπρίων, την οικονομία, το περιβάλλον, τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε νέο εγκατεστημένο σταθμό Ευφυούς Γεωργίας Gaiasense, όπου ακολούθησε παρουσίασή του από ειδικό της εταιρείας Neuropublic.
Η εκδήλωση παρουσιάστηκε και από την ΕΡΤ (σύνδεσμος https://www.youtube.com/watch?v=TD9jaU_wTeE )
Η ατζέντα της ημερίδας:
07/04/2023
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΤΟ “ΠΡΑΣΙΝΟ” ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΝΘΡΑΚΑ»
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου στην αίθουσα του κτηρίου Ο.Σ.Κ. Στυλίδας, η ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «ΤΟ “ΠΡΑΣΙΝΟ” ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΝΘΡΑΚΑ», η οποία διοργανώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο.
Η ημερίδα αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας με σκοπό την ενημέρωση και την κατανόηση της “Γεωργίας Άνθρακα” μέσα από την παρουσίαση των καινοτόμων έργων Carbonica και Oliveup.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Oliveup, αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής Γεωργίας Άνθρακα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συμμετοχή του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας. Ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020».
Η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. που συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου Oliveup, ανέπτυξε το θέμα «Απαιτούμενες Γεωπονικές Εργασίες» για τη Δημιουργία Πρωτοκόλλων καταγραφής αποτυπώματος άνθρακα».
1-2-2023
Συνεργασία της ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου
Η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. ανέλαβε την οργάνωση, σύνταξη και υποβολή του φακέλου για τα εν δυνάμει ΠΟΠ Κάστανα Πηλίου, όπως κατατέθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις προώθησης τοπικών Προϊόντων της Θεσσαλίας», για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου. Συγκεκριμένα, κατόπιν συστηματικής συνεννόησης, συνεργασίας και επικοινωνίας με τους υπευθύνους του ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου, η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε., συνέταξε το Ενιαίο Έγγραφο και τις Τεχνικές Προδιαγραφές για τα εν δυνάμει ΠΟΠ Κάστανα Πηλίου. Επιπλέον, συγκέντρωσε και ταξινόμησε, και όλα τα υπόλοιπα και απαραίτητα δικαιολογητικά της Πρόσκλησης, όπως ζητούνταν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τέλος, η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. θα διεκπεραιώσει την Αίτηση Καταχώρισης και την υποβολή του τελικού φακέλου για ΠΟΠ Κάστανα Πηλίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας – Τμήμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ). Να ευχηθούμε «Καλή Τύχη» στα μελλοντικά ΠΟΠ Κάστανα Πηλίου και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου για την μακρόχρονή και σημαντική συνεταιριστική δράση του.
Συμμετοχή στις εκδηλώσεις των 50 χρόνων των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων
Τα Thrakika Ekkokistiria S.A. γιόρτασαν τα 50 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας τους, καλώντας στις εγκαταστάσεις τους πελάτες και συνεργάτες από όλο τον κόσμο.
Η Αειφορική Α.Ε. συμμετείχε στις εκδηλώσεις αυτές, ως συνεργάτης των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, τόσο στο πρόγραμμα Certified Sustainable FiberMax® (CSF) από το 2015, όσο και στην εφαρμογή Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κατά Agro 2.1, 2.2, 2.4 του ΕΛΓΟ, από το 2020.
Την εταιρεία μας εκπροσώπησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ευστάθιος Βακουφάρης και ο υπεύθυνος εφαρμογής του CSF και του Agro 2, κ. Γεώργιος Τερζίδης.
Το CSF ξεκίνησε το 2015 με αρχικό στόχο την ανάδειξη των ποικιλιών της σειράς FiberMax® μέσω βιώσιμων (αειφόρων) και κοινωνικά δίκαιων πρακτικών παραγωγής. Αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για την ανάδειξη του ελληνικού βαμβακιού συνδυάζοντας τα άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίνας των ποικιλιών της σειράς FiberMax® με συγκεκριμένες διαδικασίες παραγωγής και ιχνηλασιμότητας.
Σήμερα, το πρόγραμμα CSF έχει επεκταθεί σε όλη την αλυσίδα παραγωγής έτοιμου ενδύματος, εισάγοντας την τεχνολογία Blockchain, που επιτρέπει τη μέγιστη διασφάλιση της διαφάνειας και της ιχνηλασιμότητας της παραγωγής. Ο ρόλος της Αειφορική εστιάζεται στη συγγραφή, εγκατάσταση και έλεγχο υλοποίησης πρωτοκόλλων παραγωγής σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας από το χωράφι μέχρι το βαμβακερό ρούχο.
https://xronos.gr/reportaz/il-koyroydis-bambaki-mas-paei-se-olo-ton-kosmo