SQF (SAFE QUALITY FOOD)

Το πρόγραμμα SQF δρομολογήθηκε το 1995 και είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων, με σκοπό την κάλυψη ολόκληρης της αλυσίδας τροφίμων - "από τη φάρμα στο τραπέζι".

Το πρόγραμμα SQF απαρτίζεται από δύο κώδικες (πρότυπα):

  • SQF 1000, για την πρωτογενή παραγωγή
  • SQF 2000, για επιχειρήσεις επεξεργασίας - παρασκευής τροφίμων και εστίασης

Στο πλαίσιο αυτών των δύο προτύπων, το πρόγραμμα SQF καθιστά πιο εφικτή την πιστοποίηση μικρότερων επιχειρήσεων, χωρίζοντας την διαδικασία σε 3 επίπεδα. Οι προμηθευτές έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν ένα Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, το οποίο συμμορφώνεται με ένα εκ των ακόλουθων επιπέδων πιστοποίησης:

  • Επίπεδο 1 (Level 1) - Θεμελιώδη Ασφάλειας Τροφίμων : υποδεικνύει ότι τα προαπαιτούμενα προγράμματα και οι θεμελιώδεις έλεγχοι έχουν εφαρμοστεί, ώστε να εξασφαλιστεί μια ισχυρή θεμελίωση για την περαιτέρω ανάπτυξη του εφαρμοζόμενου Συστήματος Διαχείρισης. Το Επίπεδο 1 βρίσκει άριστη εφαρμογή στην περίπτωση προϊόντων χαμηλής επικινδυνότητας (low risk)
  • Επίπεδο 2 (Level 2) - Πιστοποιημένο σχέδιο HACCP : ενσωματώνει όλες τις απαιτήσεις του Επιπέδου 1 και υποδεικνύει ότι έχει εφαρμοστεί εκτίμηση επικινδυνότητας για την ασφάλεια του προϊόντος και όλες οι σχετικές διεργασίες. Η ανάλυση επικινδυνότητας πρέπει να αναγνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την εξάλειψη, πρόληψη ή μείωση σε περιπτώσεις απόκλισης.
  • Επίπεδο 3 (Level 3) - Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ποιότητας Τροφίμων : ενσωματώνει όλες τις απαιτήσεις των Επιπέδων 1 & 2 και υποδεικνύει πως έχει εφαρμοστεί εκτίμηση επικινδυνότητας για την ποιότητα του προϊόντος και όλες οι σχετικές διεργασίες. Επιπρόσθετα, στο Επίπεδο 3, ο οργανισμός πρέπει να αποδείξει πως έχουν εφαρμοστεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στις περιπτώσεις ποιοτικών αποκλίσεων και πως όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες του προτύπου, έχουν εφαρμοστεί στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας.

Το Πρότυπο συνδυάζει κοινώς αποδεκτά στοιχεία για την διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας τροφίμων, περιλαμβάνοντας:

  • Έλεγχο των κινδύνων μέσω των Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων και σχεδίου HACCP
  • Έλεγχο δυνητικών απειλών της ποιότητας μέσω σχεδίων για την ποιότητα
  • Αρχές των Συστημάτων Διαχείρισης
  • Διατήρηση του Συστήματος Διαχείρισης