FSSC 22000

Το FSSC 22000 αποτελεί συνδυασμό των απαιτήσεων του ISO22000:2005 και του ISO/TS22002-1 (γνωστού μέχρι πρότινος και ως PAS 220:2008) που καλύπτει τα προαπαιτούμενα προγράμματα που σχετιζονται με την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Τι είναι το FSSC 22000 ;

Το FSSC 22000 αποτελεί συνδυασμό των απαιτήσεων του ISO 22000:2005 και του ISO/TS22002-1 (=Prerequisite Programs on Food Safety for Food Manufacturers), το οποίο από τα μέσα Μαρτίου αντικατέστησε το PAS 220:2008, χωρίς όμως να υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές. Είναι το πρώτο πρότυπο για την ασφάλεια των τροφίμων εστιασμένο στη βιομηχανία παραγωγής/επεξεργασίας τροφίμων.

Χωρίζεται σε τέσσερα βασικά μέρη :

  • Μέρος I: απαιτήσεις του Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων και οδηγίες σχετικά με την υποβολή αίτησης για πιστοποίηση
  • Μέρος II: απαιτήσεις σχετικά με την παροχή πιστοποίησης συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού για τους Φορείς Πιστοποίησης και της Επιτροπής Εναρμόνισης.
  • Μέρος III: απαιτήσεις σχετικά με την παροχή διαπίστευσης συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού για τους Φορείς Διαπίστευσης.
  • Μέρος IV: Κανονισμοί σχετικά με το συμβούλιο των ενδιαφερομένων μερών.

Ποιοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην έκδοση του FSSC 22000 ;

Το πρότυπο ISO22000 εξετάσθηκε αρχικά απο την Παγκόσμια Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Global Food Safety Initiative = G.F.S.I.) χωρίς να «υιοθετηθεί» στον κατάλογο των αναγνωρισμένων προτύπων της, καθώς δεν κάλυπτε τα προαπαιτούμενα προγράμματα (=prerequisite programs) που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των τροφίμων.Το παραπάνω γεγονός οδήγησε στην ανάπτυξη και σύνταξη του ISO/TS22002-1, το οποίο είναι σχεδιασμένο να «λειτουργεί» σε συνδυασμό με το ISO22000:2005 καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις των παραγωγών/επεξεργαστών τροφίμων.

Η δεύτερη απαίτηση της Παγκόσμιας Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Global Food Safety Initiative) συνδέεται με το γεγονός της ύπαρξης ενός φορέα διαχείρισης του συγκεκριμένου προτύπου. Ως φορέας διαχείρισης του προτύπου έχει ορισθεί λοιπόν το Foundation for Food Safety Certification (FSSC), ο οποίος ευθύνεται τόσο για τον ορισμό των θεμάτων διαπίστευσης και πιστοποίησης του προτύπου FSSC 22000, όσο και για την αποδοχή του από την Παγκόσμια Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (G.F.S.I.).

FSSC 22000 και αναγνώριση από το G.F.S.I.

Το πρότυπο FSSC 22000 έχει εξετασθεί απο την Παγκόσμια Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων με βάση τις απαιτήσεις, όπως αυτές καθορίζονται στο G.F.S.I. Guidance Document Version 5 και έχει αναγνωρισθεί υπό προϋποθέσεις. Ο Φορέας Διαχείρισης του προτύπου (Foundation for Food Safety Certification (FSSC)) βρίσκεται στο στάδιο πλήρους εφαρμογής των οδηγιών του G.F.S.I.. Με την ολοκλήρωση των οδηγιών αναμένεται το FSSC 22000 να είναι το έκτο κατά σειρά πρότυπο που έχει αναγνωρισθεί από την Παγκόσμια Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Τί πρέπει να κάνει κάποιος για να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το FSSC 22000 ;

  • Εάν η εταιρεία σας εφαρμόζει ήδη το πρότυπο ISO22000:2005 χρειάζεται απλώς μία περαιτέρω εξέταση και ανάλυση των απαιτήσεων του ISO/TS22002-1 (γνωστού μέχρι πρότινος και ως PAS 220:2008) προκειμένου αυτές να ενσωματωθούν στο ήδη υπάρχον εφαρμοζόμενο Σύστημα. Εφόσον ξεκινήσει η εφαρμογή τους, μπορείτε να προχωρήσετε σε πιστοποίηση.
  • Εάν η εταιρεία σας δεν εφαρμόζει το ISO22000:2005 τότε προτείνεται η εξαρχής εξέταση των απαιτήσεων του FSSC 22000 συνολικά, προκειμένου να εντοπισθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να εφαρμοσθούν, ώστε να προχωρήσετε σε πιστοποίηση.